Nederlander lost miljarden meer af op hypotheek

Uit onderzoek, gedaan door de Telegraaf, onder de grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING, blijkt dat er in het afgelopen jaar miljarden euro's meer is afgelost op de hypotheekschuld.

Voor het extra aflossen op de hypotheekschuld zijn meerdere oorzaken aan te voeren; de belangrijkste hiervan is de dat mensen op zoek zijn naar zekerheid. Met de dalende huizenprijzen is het risico op een restschuld na verkoop groter geworden. Het feit dat veel huizen op deze manier onder water kunnen komen te staan zorgt er voor dat er veel extra aflossingen hebben plaatsgevonden. Naast eerder genoemd punt zorgen ook de lage rendementen op de spaarrekeningen voor extra aflossingen.

Er is een duidelijk onderscheid te zien in de verschillende doelgroepen als we kijken naar wie er gebruik maken van de extra aflossingen. Om te bepalen of het voor u interessant kan zijn dient u rekening te houden met de volgende punten:

  • De hypotheekvorm: Indien u een (bank)spaarhypotheek heeft is extra aflossen niet altijd mogelijk of handig. In dit geval zou u eventueel gebruik kunnen maken van een extra (premie)storting in de gekoppelde polis of rekening.
  • Flexibiliteit: Indien u eenmaal extra heeft afgelost kun u deze middelen niet meer gebruiken, ze zitten in dit geval vast in de woning. Om toch een appeltje voor de dorst te houden moet u nooit te veel extra aflossen.
  • Maximaal toegestane aflossing: Uw hypotheekvestrekker hanteer waarschijnlijk een maximale toegestane extra aflossing, veelal is dit een vast percentage, genomen van de leensom, per jaar. Hier dient u rekening mee te houden, zeker om een eventuele boete te voorkomen.
  • De bijleenregeling: Indien u gebruik maakt van een extra aflossing kunt u eventuele overwaarde creĆ«ren op woning. Deze overwaarde kan van invloed zijn op de maximale hoogte van een nieuwe hypotheek wanneer u gaat verhuizen.
  • De hypotheekrenteaftrek: Indien u nu gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek dan zal een extra aflossing hier waarschijnlijk van op invloed zijn: uw hypotheeklasten zullen dalen en daarmee zal de hoogte van de aftrek ook mee kunnen dalen.

Om te bepalen wat voor het meest voordelig is raden wij u aan om uw situatie in kaart te (laten) brengen voordat u een extra aflossing doet. Een (onafhankelijk) hypotheekadviseur kan u hierbij van dienst zijn.

Huizenprijzen bijna 5% gedaald

Bestaande koopwoningen waren in november 4,7 procent goedkoper dan in november 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is iets groter dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,0 procent goedkoper waren. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in november 2013 op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.

In de eerste 11 maanden van 2013 zijn 94 631 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is een daling van 5,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. De afgelopen vijf maanden echter is het aantal transacties wel telkens hoger dan een jaar eerder. (Bron: CBS)

Verhoogde aandacht voor betalingsachterstanden hypotheken

test

Controleer een hypotheekgesprek

test

Beantwoording vragen over vakbekwaamheid

test

Poll

Hoelang staat uw huis te koop?

49805832 [{"id":"1","title":"Minder dan 1 jaar","votes":"3","pct":"37.50","type":"x","order":"1","resources":[]},{"id":"2","title":"tussen 1-2 jaar","votes":"2","pct":"25.00","type":"x","order":"2","resources":[]},{"id":"3","title":"tussen 2-3 jaar","votes":"0","pct":"0.00","type":"x","order":"3","resources":[]},{"id":"4","title":" tussen 3-4 jaar","votes":"1","pct":"12.50","type":"x","order":"4","resources":[]},{"id":"5","title":"meer dan 4 jaar","votes":"2","pct":"25.00","type":"x","order":"5","resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/vote/1-hoelang-staat-uw-huis-te-koop No answer selected. Please try again. Thank you for your vote. Answers Votes ...